Beste måten å komme i bedre form på!

Nøkkelvisual for Hva er intervalltrening?

Intervalltrening er noe de fleste av oss har hørt om og mange har testet. Mange tenker løping når de hører intervalltrening, men det kan være sykling, ski, sirkeltrening, HIIT eller lignende. Felles for denne type trening er at økten er oppstykket i perioder med høy intensitet og perioder med lavere intensitet eller pauser. 

 

Det finnes et hav av ulike typer intervalløkter. Og det er ikke én type som er mye bedre enn alle andre. Det viktigste er at du finner en type som du trives med!

 

En typisk intervalløkt er 4x4. Etter oppvarming kjører man 4 minutter høy intensitet etterfulgt av for eksempel 2 minutter pause eller lav intensitet. Deretter er det 4 minutter høy intensitet igjen. For dem som bruker pulsklokke og kjenner makspulsen sin, vil høy intensitet si 85-95% av makspuls. Dette er en intensitet hvor du ikke orker å snakke, men husk også at du ikke skal trene hardere enn at du klarer siste intervall med samme intensitet/fart som første. 

 

45/15 er en annen type intervall med 45min sekunder hardt arbeid og 15 sekunder pause. 20/10 eller pyramide er andre varianter. Prøv deg gjerne frem for å finne intervalløkter som du trives med og varier gjerne mellom noen. 

 

Det er mange som tenker at intervalltrening er for dem som allerede er i god form, som toppidrettsutøvere eller supermosjonister. Men tvert imot er dette en treningsform som er for alle! De som har størst gevinst av intervalltrening er de som ikke har trent så mye før. Det er dokumentert at dette er faktisk den mest effektive måten å komme i god form på! Så hva venter du på? 

 

Hos Naardic har vi tre økter per uke som heter Intervallglede. De varer i 35minutter og varierer mellom hvordan type intervall som kjøres hver uke. HIIT (high intensity interval training) er en annen type intervalltime som vi har flere ganger i uken. Prøv deg frem og finn din favoritt! Sjekk timeplanen vår her!

 

Så oppsummert – intervalltrening er trening hvor man veksler mellom høy og lav intensitet og det er den beste treningsformen for å øke kondisjonen på. I tillegg er det også den beste måten å fremme god helse og holde seg frisk både fysisk og mentalt. 

 

God trening! Hilsen Ole Petter